Alexander Fleming

One sometimes finds what one is not looking for. When I woke up just after dawn on Sept. 28, 1928, I certainly didn’t plan to revolutionize all medicine by discovering the world’s first antibiotic, or bacteria killer. But I guess that was exactly what I did.

— Alexander Fleming

Nobelprijswinnaar Alexander Fleming (1881-1955) ontdekte in 1928 per ongeluk penicilline, tegenwoordig het meest gebruikte antibioticum ter wereld. Toen de bacteriën op het petrischaaltje dat hij was vergeten dicht te doen waren verdwenen, begreep Alexander Fleming dat penicilline bacteriedodend was. De impact die zijn ontdekking zou hebben op de wereld, had hij echter nog niet kunnen indenken. In eerste instantie concentreerde Alexander Fleming zich namelijk op de impact van penicilline op oppervlakinfecties en wonden, terwijl zijn medenobelprijswinnaars Howard Florey en Ernst Chain zich vanaf 1939 richtten op de geneeskundige werking van penicilline tegen allerlei bacteriële ziekten.

De impact van het onbedoelde gevolg van Alexander Flemings werk als scheikundige maakte zich voor het eerst kenbaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Penicilline redde de levens van maar liefst 12 tot 15 procent van de Geallieerde soldaten. Wereldwijd heeft penicilline inmiddels meer dan 200 miljoen levens gered.

Had Alexander Fleming van het begin af aan geweten wat de mogelijkheden van zijn ontdekking zouden kunnen zijn, dan was de impact van penicilline nog groter geweest. Dat is wat Alexander doet: kennis en inzicht creëren, voor meer impact ten gunste van een betere wereld.

Kennismaken? Een brandende vraag of vandaag nog aan de slag met jouw impact?