In meerdere provincies vindt al jaren op rij het Koploperproject plaats. Dit project is bedacht door drie enthousiaste ondernemers om het MKB en andere organisaties sneller en effectiever te helpen verduurzamen. Zij helpen de Koplopers met een nulmeting, het opstellen van een concreet actieplan en op maat coaching om te verduurzamen. De koplopers in kwestie kunnen als voorbeeld voor andere MKB’ers worden gezien. Het doel van het project: duurzame versterking van de regionale economie.

De SDG Quickscan in de praktijk

Om in beeld te brengen hoe Groningse Koplopers van de huidige editie al werken aan hun impact op mens en milieu, voerden wij in samenwerking met het Koploperproject online de SDG Quickscan uit. Acht deelnemers maakten kennis met de zeventien Sustainable Development Goals en vertaalden deze vervolgens naar de context van hun organisatie. 

Vragen die ze beantwoordden, waren onder andere: welke SDG’s zijn relevant voor jouw organisatie? Op wat voor manier heb je invloed op deze specifieke SDG’s? En is die invloed voornamelijk positief of negatief?

Deze vragen hebben we met elkaar behandeld en ingevuld in de matrix van onze SDG Quickscan. We hebben voorbeelden en ervaringen met elkaar gedeeld en een inspirerend overzicht gekregen van de Sustainable Development Goals binnen elke organisatie.

Omdat de sessie online plaatsvond, wilden we een zo laagdrempelig mogelijke manier vinden waarin iedereen zich prettig voelde. Daarom hebben we gewerkt met Google Spreadsheets, waarin iedereen z’n eigen werkblad had.

Waar maak je werk van?

De Koplopers hebben de SDG Quickscan als verdieping gebruikt voor hun actieplan, waarin ze een verbeterslag voor specifieke SDG’s beschreven. Pluspunten van dit actieplan zijn de daadwerkelijke bijdrage aan de universele doelen én een inhoudelijk goed verhaal richting stakeholders.