IMPACTSTRATEGIE

Innovatie waar de maatschappij wat aan heeft.

Project Welkom in de Buurt in Zuidoost-Drenthe

Welkom in de Buurt is een project dat zich richt op maatschappelijke innovatie en het vergroten van sociale inclusie in brede zin. Organisaties, ondernemers en inwoners in de regio kunnen een idee indienen en bij een goedgekeurde aanvraag krijgen ze hulp bij de uitvoer van het idee door financiering en advies.

Met Welkom in de Buurt 2021 creëerden de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen lokaal een samenleving waarin iedereen mee kan doen en waar kwetsbare inwoners en nieuwe Nederlanders de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Het effect van ideeën meten

Voor deze editie wilde Welkom in de Buurt gesubsidieerde initiatiefnemers in staat stellen om de maatschappelijke impact van hun idee te monitoren en te rapporteren. Hiervoor gingen we aan de slag met een op maat gemaakte methode en de begeleiding van de initiatiefnemers bij het gebruik ervan.

Makkelijk in gebruik, ruimte voor persoonlijke kenmerken

Samen met de BOCE-gemeenten ontwikkelden we een generieke methode, waar alle initiatiefnemers mee konden werken. Tegelijkertijd was er aandacht voor de individuele kenmerken van de initiatieven.

De methode bestond uit:

 • De Theory of Change als basis
  Tijdens een gezamenlijke impactstrategiesessie werkten we de impactstrategieën van de initiatiefnemers uit, en maakten we concreet op welke maatschappelijke waarden de initiatieven effect hebben.
 • Uitgewerkte onderzoeksaanpak
  In een individuele sessie werkten we samen met elke initiatiefnemer hun onderzoeksaanpak uit en zetten vragenlijsten klaar, zodat ze hun impact konden monitoren en rapporteren.
 • Handboek impact onderzoeken
  Handvatten waarmee initiatiefnemers de impact van hun initiatief in kaart kunnen brengen.

Het resultaat: subsidieverantwoording en de basis voor meer

Met een impactstrategie en een uitgewerkte onderzoeksaanpak konden initiatiefnemers niet alleen hun toegewezen subsidie verantwoorden. Met de methode legden ze de basis voor hun eigen impactmonitoring en impactrapportage.

“Welkom in de Buurt laat zien dat je met een relatief kleine investering grote maatschappelijke impact kan bereiken.”

Jessica van der Woude

“Het Welkom in de Buurt-format is goud waard: het zorgt ervoor dat fantastische initiatieven gerealiseerd kunnen worden met een stevige fundering vanaf de start, wat de kans van slagen groter maakt.”

Maartje van Wagensveld

Initiatiefnemers aan het woord

Ik heb Welkom in de Buurt ervaren als de kick-start van mijn reis als sociaal ondernemer. Ik durf bijna wel te zeggen dat Atelier Artisana niet snel zo’n succes was geweest zonder deelname. Tijdens de sessies heb ik zo ontzettend veel kennis opgedaan, en ben ik begeleid in dit nieuwe vak van sociaal ondernemen, en daar ben ik ontzettend blij mee en dankbaar voor. Concreet heeft het mij opgeleverd dat ik mijn pilot heb kunnen uitvoeren en al vanaf het begin bezig ben gegaan met impact meten. Dit maakte dat ik beter kon onderbouwen waarom het zo belangrijk was dat Artisana na de pilot een vervolg kon krijgen. September 2022 kon ik daardoor van start gaan met het ‘officiële’ project, en inmiddels hebben we 25 vrouwen mogen begeleiden. Welkom in de Buurt ben ik ontzettend dankbaar en ik kijk met enorm veel plezier en voldoening terug op de afgelopen 1,5 jaar.

Maartje van WagensveldInitiatiefnemer/oprichter Atelier Artisana

Ik ben erg enthousiast over het concept en de resultaten. De samenwerking met Buro Bries en Alexander Impact verliep erg goed. Erg enthousiaste partijen, bereid om mee te denken en hebben het traject goed gefaciliteerd. De koppeling met impactonderzoek is heel waardevol en laat ook duidelijk de opbrengst zien van het initiatief.

Jessica van der WoudeAdviseur expertisecentrum Gemeente Emmen

Ik vond de samenwerking prettig en constructief. Goede afstemming, snelle besluitvorming, kortom: heel prettig samenwerken! Ook het feit dat alle deelnemers een impactanalyse in het voortraject hebben gemaakt met Alexander Impact, maakt dat ze zelfbewuster aan de slag zijn gegaan. Dat is een waardevolle verbetering van het concept van Welkom in de Buurt.

Job MolProjectleider Buro Bries

Effect meten geeft waardevolle kennis

Als je weet wat werkt en waarom, kun je sturen op waardevolle resultaten voor jezelf en voor je doelgroep. Wil je ook beginnen met het meten van de impact van jouw werkzaamheden? Wij hielpen al vele ondernemingen en projecten op weg met een gedegen onderzoeksplan, een overzichtelijke impactstrategie en heldere impactrapportage.

Benieuwd waar jij kansen laat liggen? Bel of mail ons!

Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen contact met je op

  Of neem direct contact op door ons te bellen

  “”

  Peter WindImpactmanager