Sterk uit Armoede is een expertisecentrum van ervaringsdeskundigen in generatiearmoede en sociale uitsluiting. Het is een ‘emancipatiebeweging’ van, voor en door mensen in armoede. Zij fungeren als brug tussen de systeemwereld van regels en beleid, en de leefwereld van mensen in armoede. De missie: armoede doorbreken met de mensen die het betreft.
En deze missie wordt met veel passie overgebracht op iedereen die het (niet) wil horen. Want als deze beweging het ergens over eens is, is het dat hun werkwijze werkt! De vraag was alleen: hoe onderbouwen we deze positieve impact? Samen met twee enthousiaste ervaringsdeskundigen kwam directeur Peter Elmont bij ons met deze vraag.
Om de impact van de werkwijze van Sterk uit Armoede in kaart te brengen heeft Alexander Impact een impactonderzoek en een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) uitgevoerd.
Impactonderzoek
Het impactonderzoek had twee invalshoeken:
- De impact van de opleiding van Sterk uit Armoede op de ervaringsdeskundigen inzichtelijk maken
- De meerwaarde van het inzetten van opgeleide ervaringsdeskundigen van Sterk uit Armoede voor zowel organisaties als de maatschappij in kaart brengen
Voor dit onderzoek hebben we ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van organisaties bevraagd middels diepte-interviews en een vragenlijst.
De opleiding bleek een grote positieve impact te hebben op de ervaringsdeskundigen. Zo ervaarde 67% van de opgeleide ervaringsdeskundigen een stijging in eigenwaarde en ervaarde 56% meer regie over hun eigen leven. Daarnaast bleek het inzetten van de opgeleide ervaringsdeskundigen grote positieve maatschappelijke impact te hebben, waaronder het beter laten aansluiten van beleid en hulpverlening op de praktijk en de doelgroep. Ook de samenwerking van de ervaringsdeskundigen met organisaties waar ze aan de slag gingen werd hoog gewaardeerd, met een score van 7.9 van deze organisaties. Welke impact de werkwijze van Sterk uit Armoede nog meer heeft, is terug te vinden in de infographic onderaan de pagina.
Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse
Middels een MKBA hebben we een bandbreedte onderbouwd ingeschat van de financiële en maatschappelijke baten van de werkwijze van Sterk uit Armoede. Deze baten zijn vervolgens afgezet tegen de kosten van de gehele werkwijze van Sterk uit Armoede.
In de conservatieve inschatting bleek Sterk uit Armoede een MKBA ratio te hebben van 1 op 3: voor elke euro die is geïnvesteerd in de werkwijze van Sterk uit Armoede, krijgt de maatschappij hier €3 euro voor terug.
Door middel van het impactonderzoek en de MKBA kan Sterk uit Armoede de positieve impact van hun werkwijze nu onderbouwen met data. Ze hebben nu niet alleen inzicht in hun kwalitatieve impact, ook hun financiële rendement is nu doorgerekend.