Waarom heten we hoe we heten, en doen we wat we doen?

“Waarom heten jullie eigenlijk Alexander Impact?” – is een vraag die ons veelvuldig wordt gesteld. Daarom leggen we jullie in deze blog uit waarom we onszelf hebben vernoemd naar de man op het plaatje!

”One sometimes finds what one is not looking for. When I woke up just after dawn on Sept. 28, 1928, I certainly didn’t plan to revolutionize all medicine by discovering the world’s first antibiotic, or bacteria killer. But I guess that was exactly what I did.”

Alexander Fleming

De Schotse arts en microbioloog Alexander Fleming (1881 – 1955) ontdekte in 1928 per ongeluk penicilline, tegenwoordig het meest gebruikte antibioticum ter wereld.

Fleming deed onderzoek naar de toepassing van ontsmettingsmiddelen op geïnfecteerde wonden. De bestaande ontsmettingsmiddelen deden in die tijd namelijk meer kwaad dan goed. Nadat er in 1928 per ongeluk een schimmel bij een van zijn gekweekte bacteriekolonies was gekomen, bleek dat alle bacteriën verdwenen waren! Op basis van deze schimmel ontwikkelde Fleming een stof, dat hij penicilline noemde. Hiermee was de eerste antibacteriële stof een feit.

De ontdekking van penicilline bleek van levensbelang. Letterlijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde penicilline de levens van maar liefst 12 tot 15 procent van de Geallieerde soldaten. Tot op de dag van vandaag zijn naar schatting 200 miljoen levens gered door de toepassing van penicilline. Zodoende, is de positieve impact die Alexander Fleming met zijn werk wereldwijd heeft gemaakt enorm. Terecht dus, dat Alexander Fleming in 1944 werd geridderd en in 1945 de Nobelprijs voor Geneeskunde in ontvangst mocht nemen.

Voor ons is dit verhaal hét voorbeeld van onbedoelde positieve impact. Had Alexander Fleming van het begin af aan al inzicht gehad in de mogelijkheden van zijn ontdekking, dan was de impact van penicilline mogelijk nog groter geweest!

En dat is wat we bij Alexander Impact doen. Of het nu onbedoeld is, zoals Alexander Flemings ontdekking, of bedoeld: wij helpen organisaties met het inzichtelijk maken van hun impact, zodat ze hun positieve impact kunnen vergroten en hun negatieve impact verkleinen.

Wie weet hadden we Alexander Fleming kunnen helpen om zijn impact in kaart te brengen, zodat de positieve impact van penicilline nog groter zou zijn geweest. Helaas bestonden we 80 jaar geleden nog niet. Maar nu wel!

Meer weten? Kijk dan even bij onze visie en werkwijze.

Zo, en daarom heten we hoe we heten, en doen we wat we doen!

Marten Schnieders