Of je nu voor het eerst een sustainability report maakt of al jaren transparant publiceert; het is en blijft een spannend moment om je sustainability report naar buiten te brengen. Want een sustainability report is een mijlpaal. Je kijkt terug op de impact die je organisatie heeft gemaakt en scherpt de ambities voor de toekomst aan. Maar hoe maak je een ijzersterk sustainability report? Met deze vijf tips van Alexander Impact maak je een goed begin.
1. Wees transparant over je duurzaamheidsstrategie
De inhoud van je sustainability report valt of staat met de duurzaamheidsstrategie van je onderneming: hoe maakt jouw onderneming impact op mens, milieu en maatschappij? In je duurzaamheidsstrategie communiceer je hoe je je positieve impact vergroot, hoe je je negatieve impact verkleint en welke concrete doelstellingen je daarbij nastreeft.
Deze strategie staat niet in één dag, want de keuzes over je duurzame doelstellingen hebben invloed op je hele onderneming én je keten. Hier lees je hoe je een succesvolle duurzaamheidsstrategie opstelt.
2. Rapporteer over je KPI’s
Nu je een duurzaamheidsstrategie met concrete doelstellingen hebt, is het zaak om te rapporteren over de voortgang op diezelfde duurzame doelstellingen. Als het je eerste sustainability report is, noemen we dit de nulmeting. Maar ook als je vaker hebt gerapporteerd, is het van belang om je voortgang inzichtelijk te maken. Dit doe je met behulp van KPI’s die iets zeggen over de doelstellingen uit je duurzaamheidsstrategie.
Welke doelstellingen heb je behaald, voor welke ben je goed op weg, en welke doelstellingen verdienen extra aandacht? Door hierover te rapporteren, pak je de verantwoordelijkheid voor je impact. Dit is belangrijk voor externe stakeholders, zoals consumenten, media en regelgevers. Maar ook intern helpen KPI’s in het bijhouden van je voortgang en het bijsturen wanneer dat nodig is. Lees ook eens ons stappenplan voor het opstellen van KPI’s.
3. Verrijk de data met verhalen
Nadat je je duurzaamheidsstrategie hebt onderbouwd met cijfers die iets zeggen over de voortgang richting je duurzame doelstellingen, heb je een goede basis staan. Maar het liefst wil je dat je sustainability report echt gaat leven; bij je klanten, leveranciers en medewerkers. Hoe doe je dat? Met verhalen!
Want dat je CO2-uitstoot met 8% is afgenomen is mooi, maar je boodschap blijft past echt hangen als je vertelt hoe je dat hebt gedaan en wat dat eigenlijk betekent. Welke innovatieve maatregelen heeft je onderneming getroffen? En waarom is die afvalbeperking eigenlijk zo belangrijk? Door hierover te vertellen enthousiasmeer je de lezer, motiveer je je eigen medewerkers en inspireer je andere ondernemingen om ook te verduurzamen.
4. Visualiseer je impactjaarverslag
Ondanks dat een goede onderbouwing belangrijk is, heeft niemand zin om 250 pagina’s tekst te lezen. Probeer je sustainability report dus waar mogelijk te visualiseren. Of het nu gaat om je duurzaamheidsstrategie, de cijfers of de verhalen; voor elk onderdeel weet een goede visual designer jouw boodschap nog beter over te brengen. Wij werken bijvoorbeeld samen met Merkactivisten om deze visualisatieslag te maken.
5. Maak je sustainability report ‘CSRD-proof’
Een sustainability report was in het verleden misschien optioneel, maar dit gaat veranderen. Met de komst van de CSRD-wetgeving moet het sustainability report van grote ondernemingen al vanaf 2023 aan allerlei eisen en standaarden voldoen. Valt jouw onderneming onder de CSRD-wetgeving? Dan is het belangrijk om je hier op tijd in te verdiepen, zodat je niet verrast wordt. Lees om te beginnen bijvoorbeeld de blog die we schreven over de CSRD.
Wil je meer weten over impactjaarverslagen? Neem dan gerust contact met ons op.


Marten Schnieders