Welkom terug bij onze blogreeks over impact maken! In onze eerdere blogs vertelden wij je wat impactonderzoek is en hoe je een impactonderzoek uitvoert. Nu willen we deze impact natuurlijk optimaliseren. Je wilt zorgen dat de negatieve impact wordt verlaagd en de positieve impact wordt vergroot.

In deze blog gaan we verder met stap 3, impact optimalisatie. Hierin willen we je graag laten zien hoe impactonderzoek kan leiden tot het verbeteren van je impact en het effectief inzetten van je middelen.

Jouw positieve impact vergroten

Als je naar de resultaten van jouw impactonderzoek kijkt, kom je er soms achter dat bepaalde activiteiten die je uitvoert, niet datgene teweegbrengen wat je van te voren had bedacht. 

Hier nemen we weer hetzelfde voorbeeld als in onze vorige blog: de organisatie Artsen Zonder Grenzen die hulpgoederen naar ziekenhuizen in Ghana brengt. Het blijkt dat door de hulpgoederen, er inderdaad minder kinderen ziek worden, een positieve uitkomst! Echter komt Artsen Zonder Grenzen erachter dat er toch minder kinderen naar school gaan dan ze hadden gehoopt, omdat ze hun ouders moeten helpen in het werk. Dit zorgt ervoor dat de positieve impact wegvalt. Artsen Zonder Grenzen besluit daarom om samen te werken met een lokaal initiatief om ervoor te zorgen dat meer kinderen naar school kunnen, om zo de positieve impact te vergroten.

Jouw negatieve impact verkleinen

Naast het vergroten van je positieve impact, kan het ook zijn dat je jouw (onbedoelde) negatieve impact wilt beperken.

Ondanks de positieve effecten van de hulpgoederen die Artsen Zonder Grenzen biedt, is er een groot negatief effect: de 0.9 ton aan CO2 die ze met elke vlucht van Amsterdam naar Ghana uitstoten. Maar hoe kunnen ze deze uitstoot reduceren? Minder vliegen is geen optie, aangezien ziekenhuizen van hun hulpgoederen afhankelijk zijn. Artsen zonder Grenzen kan ook een ander vervoermiddel kiezen. Echter is het van groot belang dat de hulpgoederen snel aankomen, en een vliegtuig is gewoonweg het snelst. Een betere optie is het investeren in klimaatprojecten. Op deze manier compenseren ze hun uitstoot en draagt Artsen zonder Grenzen bij aan een beter klimaat.

Het circulaire proces van impactonderzoek

Stel, je hebt veranderingen in de activiteiten van jouw organisatie aangebracht om jouw impact te optimaliseren. Hoe weet je dan of deze veranderingen ook daadwerkelijk de beoogde impact maken? Hier kun je achter komen door impactonderzoek structureel en volwaardig op te nemen in je bedrijfsvoering: je gaat dan impact monitoren. Impact monitoren is niet iets eenmaligs. Het is een constant proces van aanpassen en testen totdat je de gewenste impact maakt.

Jouw impact laten zien

De uitkomsten van je impactonderzoek kun je perfect gebruiken om je stakeholders te betrekken bij jouw impactdoelen.

Hoe je jouw impact kunt communiceren leer je in onze laatste blog over impact maken!

Kim Bakker